Kinderboek De Spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen

Kinderboek De Spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen

Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en precies negenhonderd jaar later verscheen het kinderboek De Spoken van het Stadhuis, en andere Utrechtse verhalen. Burgemeester Sharon Dijksma overhandigde op 2 juni de eerste exemplaren van De Spoken van het stadhuis aan Utrechtse kinderen. Het is een bundel van 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers bij 20 prominente plekken in Utrecht, van de Dom tot Amelisweerd en van Kanaleneiland tot het Rietveld Schröderhuis. De hoofdrolspelers zijn jonge en oudere Utrechters: dappere, maar ook supergewone stadsgenoten. Hun verhalen bewijzen dat geschiedenis niet saai is, maar interessant en leerzaam, en soms zelfs heel leuk.

Het boek is een initiatief van Kiwanis Utrecht. Het is samengesteld door kinderboekenschrijver Koos Meinderts en historicus Mathijs Meinderts die bij elke plek een historisch verantwoord overzicht schreef. Met schitterende illustraties door Annette Fienieg, prachtige foto's van Jan Buteijn, en verrassende vormgeving door Leentje van Wirdum.

De spoken van het stadhuis kost 17,95 en is vanaf 2 juni te koop in boekwinkels, musea en de webwinkel van Oud-Utrecht. Met de opbrengst van het boek krijgen duizend Utrechtse kinderen die het thuis niet breed hebben een exemplaar van het boek. Er kwam een uitgebreid educatief programma voor scholen in Utrecht in samenwerking met Bibliotheek Utrecht.

De Spoken van het stadhuis is een uitgave van Stichting Kinderfonds Kiwanis Utrecht, met partners Kiwanis Club Utrecht, Historische Vereniging Oud-Utrecht, Wijn & Stael, en Het Evert Zoudenbalchhuis, met medewerking van vele Utrechtse organisaties en inwoners.

De 20 schrijvers en locaties zijn:

1. Anna Woltz, Postkantoor Neude
2. Annet Schaap, Julianapark
3. Govert Schilling, Sterrenwacht
4. Vincent Bijlo, Fort Blauwkapel
5. Enne Koens, Kanaalstraat, Ulu moskee
6. Linda Dielemans, Castellum Hoge Woerd
7. Floor Tinga, Amelisweerd
8. Elisa van Spronsen, Werfkelders
9. Marco Kunst, Stadhuis
10. Marcel van Driel, Spoorwegmuseum
11. Rom Molemaker, Galgenwaard
12. Ruben van Gogh, Slot Zuylen
13. Annemarie van den Brink, Botanische tuin
14. Maarten Kuipers, Watertoren Overvecht
15. Janneke Schotveld, Janskerkhof
16. Maria Postema, Rietveld-Schröderhuis
17. Pim Lammers, Dom en Domplein
18. Robert van Dijk, Maliebaan
19. Diet Groothuis, Vredenburg
20. Koos Meinderts, Kanaleneiland

Deel deze post