Kiwanis brengt Vrijheid in Hoog Catharijne

Kiwanis brengt Vrijheid in Hoog Catharijne

Vrijdag 10 april ging Kiwanis Club Utrecht vergezeld van acteurs van theatergroep Kaal in gesprek met publiek in Hoog Catharijne. En het leverde bijzondere ontmoetingen en gesprekken op over het thema Vrijheid. Kiwanis leden beklommen de zeepkist en konden hun boodschap kwijt aan het winkelende publiek. Ook was er muziek te horen, van theatergroep Kaal en met een gastoptreden van Appie Alferink, lid van Kiwanis en van de band Zimihc (Zat Ik Maar In Hoog Catharijne). En dit alles ter voorbereiding op het Vrijheidscollege op 15 april door historicus Arend Jan Boekestijn in het Mirlitontheater in Hoog Catharijne.

Kiwanis Utrecht en Vrijheid in Hoog Catharijne

Martien Agterberg op de zeepkist voor de Vrijheid

Een boodschap over Vrijheid

Appie Alferink van Kiwanis en de band Zat IK Maar In Hoog Catharijne

publiek in Hoog Catharijne

Foto's: André Jas
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in de aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en vinden dit jaar plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in zeven provincies in Nederland. Kiwanis Club Utrecht heeft in contact met Bevrijdingsfestival Utrecht een vrijheidscollege geadopteerd:

Vrijheidscolleges

Woensdag 15 april 2015, om 20.00 uur, is er een Vrijheidscollege in het Mirliton theater in Hoog Catharijne in Utrecht.
De spreker is historicus Arend-Jan Boekestijn, het thema van zijn vrijheidscollege is 'Vrijwaring van Gebrek'.

De vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk. Inschrijving kan via /http://www.vrijheidscolleges.nl/inschrijven-college-utrecht/

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse troonrede van het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’ rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld gelden en die nog steeds actueel zijn: de freedom of fear, freedom from want, freedom of speech & expression en de freedom of worship. Iedere generatie formuleert wat de Vier Vrijheden voor hem of haar betekent, maar toch zijn het universele waarden. Ieder mens heeft het recht zijn mening uit te dragen, ieder mens mag een god aanbidden op de manier zoals hij wil. Ieder mens moet gevrijwaard blijven van angst en onderdrukking en ieder mens moet gevrijwaard zijn van gebrek en honger. Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar moeten omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we met respect en betrokkenheid met elkaar verbonden zijn. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Charlie Hebdo, over de Palestijnen en Israël, over IS, Breivik, schuldenproblematiek, criminaliteit en nog veel meer.

Deel deze post