Sint Maarten

Sint Maarten

Nu al ruim dertien eeuwen zijn Sint Maarten en Utrecht nauw met elkaar verbonden en dat heeft zijn sporen nagelaten. Zijn feest werd groots gevierd en hij is talloze malen afgebeeld. Vele sporen zijn ook nu nog te bewonderen. In gevelstenen, beelden, tapijten, F.C. Utrecht speelt in de kleuren van de Utrechtse stadsvlag, de Domtoren of Sint Maartentoren en Domkerk of Sint Maartenkerk, zijn relieken in de Sint Gertrudiskathedraal, de Sint Martinusparochie, gedenkpenningen, de Sint Maartenstadsvlaggen, glas-in-loodramen in gebouwen en kerken, in de Utrechtse musea en de Utrechtse klokken;

Sint Maarten staat in deze tijd symbool voor solidariteit en barmhartigheid. Daarom vieren we op en rond 11 november het ‘Feest van het delen’. De publieksactiviteiten vinden zoveel mogelijk plaats in het weekend voorafgaand aan 11 november.

Op 11 november zelf zijn er vele vaste activiteiten, zoals het zingen bij de stadsvlag op het stadhuis en het luiden van de Martinusklok. En natuurlijk gaan de kinderen in vele straten zingend langs de deuren om lekkers op te halen.

Publieksactiviteiten
> programma 2015

Educatie via scholen en wijken
In diverse wijken van Utrecht worden wijkpartners aan elkaar gekoppeld om een gezamenlijke Sint Maartensviering te stimuleren. De wijkpartners zijn scholen, kerken, buurtverenigingen, wijkbureaus, middenstand, zorgcentra.
> wijken

Sint Maarten Parade
De lampionnenoptocht met het verlichte paard vindt plaats op de zaterdagavond in het weekend voorafgaand aan 11 november, dit jaar dus op 7 november. De organisatie is in handen van Fort van de Verbeelding, Sharing Arts Society e.a. Opdrachtgever is Muziekhuis Utrecht.
> Sint Maarten Parade

Sint Maartensmarkt
Deze markt is geïnspireerd op de traditionele jaarmarkt rond Sint Maarten in november. Het delen van gaven en goederen staat centraal. In samenwerking met Centrum Management Utrecht.
> Sint Maartensmarkt

Deel deze post