Vrijheidscollege AJ Boekestijn

Vrijheidscollege AJ Boekestijn

Kiwanis startte een samenwerking met Bevrijdingsfestival Utrecht en adopteerde een van de Vrijheidscolleges van het Bevrijdingsfestival. De andere partner was Corio, de eigenaar van Hoog Catharijne, en zo konden de bezoekers op woensdagavond 15 april terecht in het Mirlitontheater in Hoog Catharijne.
De introductie en gespreksleiding op het Vrijheidscollege werd verzorgd door Friso Wiersum van de Vrijheidscolleges. Daarna een bijdrage van Jan Jaap Krijtenburg van Kiwanis Club Utrecht over het thema Vrijheid. Kiwanis is een organisatie van vrijwilligers die zich met projecten richt op 'Serving the children of the world'. Hij wees op de uitdaging van een sterk groeiende wereldbevolking en Vrijwaring van Gebrek aan de hand van een voorbeeld van hoe Nepal met een heel jonge bevolking omgaat. Tot slot gaf hij een paar regels weer van 'Witte Muur'' van Boudewijn de Groot: 'Een kinderhand is gauw gevuld, staat op een tegel aan de wand. Maar niets is er zo snel weer leeg, als diezelfde kinderhand'.
Daarna een fraai muzikaal optreden over Vrijheid door zangeres Asy Bright van de Popacademie in Utrecht. Het Vrijheidscollege van historicus Arend Jan Boekestijn had het thema Vrijwaring van Gebrek. Het ging van de Four Freedoms van de Amerikaanse president FD Roosevelt tot aan katheder liberalisme. En Arend Jan Boekestijn gaf een stevige visie vanuit de Vrijwaring van Gebrek op de problemen van nu: met de zorg, de Eurocrisis, de integratie en de toename van de wereldbevolking. Genoeg stof voor debat, ook na afloop, en een goede bijdrage aan het denken over Vrijheid.

Deel deze post